Vetenskap och religion

Det finns likheter mellan vetenskap och religion. Båda försöker förklara hur och varför världen ser ut som den gör – både historiskt och idag.

I de heliga skrifterna kan vi ofta läsa om hur och varför världen skapades, varför världen ser ut som den gör och varför olika sorters djur finns.

Embed from Getty Images

Det gör vetenskapliga teorier också. Kosmologin försöker förklara skapandet med hjälp av Big bang. Historievetenskapen förklarar varför människor övergick från att vara samlare och jägare till att bli bofasta bönder. Och Darwins teori om det naturliga urvalet förklarar varför vi har de djurarter som finns på jorden idag.

Skillnaden är att de vetenskapliga teorierna kan undersökas – de kan falsifieras – för att avgöra om de stämmer eller inte.

Vissa av de viktiga religiösa frågorna har svar som objektivt sett inte kan besvaras: Hur ska jag leva mitt liv? Andra påståenden borde gå att bevisa eller falsifiera, till exempel påstådda mirakler. Men mig veterligen har ingen någonsin vetenskapligt kunnat bevisa att ett mirakel skett. Rätta mig gärna om jag har fel!

När svaren tar slut för en forskare, så fortsätter hen att forska vidare. När den religiöses svar tar slut, så finns egentligen bara ett sista svar: Guds vägar äro outgrundliga! Eller något liknande …

Personligen tycker jag att följande skämt förenklat men tydligt förklarar skillnaden mellan vetenskap och religion:

Däremot kan det ju förstås finnas vetenskap om religioner, som inte helt oväntat kallas för just religionsvetenskap. Men det är en helt annan sak.

Om du ännu inte förstått det, så kan jag avslöja att jag är ateist. 🙂

Och observera att det enda jag säger här är att religion och vetenskap är olika saker och därför inte ska blandas ihop – inte att det ena skulle vara sämre eller bättre på något sätt. Men slutsatsen måste bli: Om du vill ha pålitlig kunskap, så ska du vända dig till vetenskapen!

Karta över Vetenskapsteori