Vetenskapsteori

Introduktion

En vetenskaplig text är inte skriven för dig som elev eller student, utan för riktiga forskare som är experter på sina områden

Att ta sig in i denna värld är lite som att försöka förstå vad de vuxna pratade om när du var liten. Det är som när mamma pratade med tant Ulrika och mormor Gertrude om något som du inte förstod utan bara hörde småbitar av här och där – när du tjuvlyssnade bakom trappan. Det handlade kanske om Lennarts och Marias skilsmässa som man inte fick tala om.

Jag har inte läst två böcker om vetenskapsteori med exakt samma definition av vetenskap. Det kan förstås tyckas märkligt, men samtidigt finns det ändå en god samstämmighet om vad som är god vetenskap. Det beror rimligen på att vetenskap är en väldigt mångfaldig process som kan se ut på väldigt många olika sätt. En forskare kan ägna sitt liv åt namnen på husdjur, medan en annan fördjupar sig i demokratins framväxt i Europa. Andra vill bygga nya kärnkraftverk.

Embed from Getty Images

Varför ska jag lära mig detta tankeredskap?

Om du pluggar på högskola eller universitet, så kommer du sakta men säkert behöva förstå och tillämpa vetenskapliga principer. Detta tankeredskap ger dig grunderna.

Detta tankeredskap lär dig …

  • Vad vetenskap är.
  • Vad sanning är.
  • Vetenskapliga principer, som till exempel teorier.

Förkunskaper

Egentligen behöver du inga särskilda kunskaper för detta tankeredskap, men det är en fördel om du på något sätt ägnat dig åt vetenskap tidigare, till exempel i ett gymnasiearbete.

Uppvärmning

Det första du alltid ska göra när du ska lära dig något nytt är att värma upp din hjärna:

Pröva själv – Vetenskapsteori – Övning 0

Se tankeredskapet som film

  • Del 1: Vad är vetenskap?

  • Del 2: Vad är sanning?

  • Del 3: Hur finner vi sanningen?

Observera att de olika tankeredskapens filmer är kortare genomgångar. Om du vill lära dig allt, så måste du arbeta dig igenom tankeredskapet och göra alla övningar.

Karta över Vetenskapsteori

Du hittar mer referenser till vetenskapsteori i Biblioteket!