Hjälp din hjärna att må bra

Som tur är finns det flera saker som du själv kan göra för att hålla din hjärna i toppform när du pluggar. Det är dessutom enkla saker som alla kan göra. Den enda svårigheten är att få dem gjorda, så jag börjar med de enkla.

Kom ihåg att det är jobbigt att lära sig saker:

Sov

Sömn är viktigt för både lärandet och minnet. Det verkar som att sömnen, på något sätt, stärker minnena. Vi vet att det kan ta timmar eller till och med dagar innan man kan se den fulla effekten av lärandet. Du kan jämföra lärandet med att mura en vägg (om du av någon anledning gjort det). Murbruket måste stelna innan du kan gå vidare och bygga på nästa rad. Hoppa därför inte över sömnen!

Somna inte så här:

Embed from Getty Images

Somna så här istället:

Embed from Getty Images

Ät bra

Det är viktigt att äta ordentligt! Ja, jag vet att jag låter som din mamma nu, men det är sant. För att kunna prestera på topp måste kroppen må bra.

Motionera

Det är vidare både roligt och nyttigt att sporta på något sätt. Vissa idrotter är särskilt bra för lärandet, nämligen de som förbättrar din kondition, där väl löpningen är den vanligaste. Tyvärr blir inte hjärnan bättre av vare sig muskel- eller teknikövningar. Som tur är krävs det inte särskilt mycket träning. Om du redan idag tränar konditionen så räcker det – mer av det kommer inte att göra någon skillnad. Men alla vi andra soffpotatisar bör röra oss så att vi blir svettiga i alla fall en halvtimme varje dag. Cykla eller spring hem från skolan!

Var inte en sån här:

Var så här istället:

Embed from Getty Images

Konditionen är viktig för lärandet.

Överbelasta inte din hjärna

Eftersom din hjärna ska ägna all sin kapacitet åt att lära sig nya saker ska du hjälpa den så mycket som du kan. Ta därför bort distraktionerna. Du vet vilken jag pratar om – din allra käraste ägodel! Stäng av både mobil och dator medan du pluggar. Du kan ta fram dem när du tar en kort rast.

Embed from Getty Images

Ibland blir det bara för mycket information i arbetsminnet.

Håll på lagom länge

Du ska inte hålla på för länge när du pluggar, eftersom du börjar förlora koncentrationen ganska snabbt, efter cirka femton minuters läsning eller genomgång. Kanske kan 25 minuter vara en lagom längd – ställ mobilen på att ringa då. Sedan får du några minuters rast men inte för många. Ställ klockan på ett par minuter. Efter tre sådana pass kan du ta en längre rast.

Ingenting av det som nämnts ovan är särskilt konstigt eller svårt – det gäller bara att försöka göra det. De två sista punkterna är svårare.

Motivation

Om du inte är motiverad att lära dig så kommer du förmodligen inte att lära dig särskilt mycket, eftersom du då sannolikt kommer att plugga ytligt. Det är dock svårt att motivera sig själv, men försök att intala dig att det är viktigt! Sätt upp ett mål med dina studier, till exempel att klara din utbildning eller – ännu hellre – få så bra betyg att du kommer in på din drömutbildning efter gymnasiet eller så att du får det där jobbet som du suktar efter när du är klar på högskolan. Tänk på målet när det känns tungt!

Intern eller extern motivation?

Prokrastinering

Din allra värsta fiende till pluggandet är prokrastineringen som innebär att du skjuter upp det du borde göra.

Embed from Getty Images

“Hmm, jag har 23 saker kvar på min todo-lista. Men vänta! Vad är det här? En ny kopieringsmaskin! Undrar om den funkar lika bra som den förra?”

Det finns som tur är flera goda råd för att motverka uppskjutandet:

  • Dela upp det du ska göra i hanterbara delmål. Börja inte att läsa hela kapitlet med målet att läsa alla 37 sidor. Ta ett avsnitt åt gången istället. Här är ett gratis lifehack: Börja inte med att städa inte hela ditt rum – börja med skrivbordet!
  • Planera vad du ska göra med kalendern. Och se till att du både har en och använder den! Använd en kalender med veckoplanering!
  • Gör listor över delmålen. När du är klar med ett kan du bocka av det. Det är faktiskt en skön känsla.
  • Skapa rutiner. Varje gång du lyckas ta dig i kragen och göra något, så kommer det att gå lite lättare nästa gång. Varje dag när du kommer hem så läser du kanske dagens anteckningar som du gjort och sedan gör du läxorna till imorgon.
  • Börja med det lättaste. Ju lägre trösklarna är för att du ska börja desto bättre. Gör i ordning träningskläderna på kvällen före, eftersom du kanske inte ”hinner” på morgonen.
  • Känn inte efter vad du vill göra eller vänta på att det ska kännas ”rätt”! Bara gör!
  • Det behöver inte bli perfekt varje gång. 80 % är ofta tillräckligt bra.
  • Be någon du känner att hålla koll på dig – så att du verkligen pluggar.

Karta över Konsten att lära