Planering

Att planera är inte svårt, jobbigt eller något som tar tid. Du kan ofta planera den kommande veckan på bara några minuter. Men du måste göra det, så att du inte glömmer bort vad du skulle har gjort, så att du hamnar i tidsnöd – och blir tvungen att plugga allt dagen före provet. Du vill nämligen sprida ut lärandet, eftersom du då lär dig mer på samma tid som du lägger ner.

Men det gäller att få det gjort – det är det som är svårt!

Embed from Getty Images

Utan planering kommer dina studier snarare handla om att komma ikapp med den där saken, samtidigt som du försöker hitta boken som du lånat där, medan du också måste komma ihåg den där andra saken …

Planeringen är det bästa sättet för att inte skjuta upp saker. Du får rutiner som varje gång du följer dem gör det lite lättare nästa gång. Dessutom delar det upp stora uppgifter i mindre, vilket gör att det blir lättare att sätta igång med dem.

Det enklaste är att göra på följande sätt. Använd en kalender (digital eller i pappersform) – som gör det möjligt att se en hel vecka åt gången. Skriv ner alla läxor, uppgifter, inlämningar och prov som du får av dina lärare samma dag som du får dem. Om du har ett prov bör du avsätta tre tillfällen som du pluggar till provet. Dubbelkolla mot eventuella provscheman som din skola har!

Embed from Getty Images

Använd en kalender!

På söndag kväll går du igenom vad som behöver göras den kommande veckan. Om du har uppdaterat din kalender, så vet du vad du bör göra varje dag när du kommer hem efter skolan.

Uppdatera kalendern!

Karta över Studietekniker