Läsning

Välkommen till ”den stora konversationen” för att tala med pedagogen Mortimer Adler.

Han menar att alla som tar upp en bok och läser den blir delaktig i tankar och idéer som burits fram genom historien från antiken till våra dagar.

Embed from Getty Images

Tänk att få ha ett sånt här bibliotek!

Det är visserligen mödosamt med seriös läsning och dessutom svårt, i alla fall i början. Men det fina är att det blir lättare och lättare ju mer du läser – dels blir du bättre på avkodandet av bokstäver till ord och meningar (något som brukar vara bemästrat senast i mellanstadiet), dels får du mer kunskap.

Dessutom innebär det att du själv kan påverka det – det goda läsandet är inte en medfödd egenskap, utan något man kan och måste träna på. Alla goda läsare har börjat någonstans. Och som tur är finns det en del knep att ta till, så att det blir effektivt.

Men jag kan ju läsa, kanske du utbrister – varför ska jag läsa en text om läsning då? Helt riktigt, du har säkert flera tusen timmar av läsning bakom dig. Men oavsett hur god läsare du är nu så är jag övertygad om att jag kan göra dig till en ännu bättre läsare med detta kapitel.

Följande Tiktok visar hur viktigt det är att kunna läsa:

@tankeredskap.se

#duett med @jordanbuhrs

♬ –

I lågstadiet (eller tidigare) lärde du dig att avkoda bokstäver till ord, som sedan skapar meningar. Med tiden automatiserade du ditt läsande så till den grad att du slutade läsa de enskilda bokstäverna utan istället läste hela ordet, för att till slut läsa flera ord åt gången. Ett tydligt exempel på hur du läser orden och inte bokstäverna är följande:

Elnigt en udnresökinng vid Cmabrigde Uinvertisy bteyedr det inte nåogt i vliken odrinng bkostväerna såtr i ett ord, det edna vkiitga är att frötsa och sitsa bkostvaen i odret är på rtät palts. Rseten kan vrkea röirgt men du kmoemr ädnå att knuna lsäa det. det är för att den mnäksilga häjnarn itne lsäer vjare bkotsav, uatn odret som en hleeht.

En slutsats som man rimligen kan dra av detta är att det är klokt att läsa mycket – då känner man igen fler ord.

De flesta barn uppfattar nog det skrivna ordet som sant – det står ju så i boken! Det räcker därför att läsa en bok och memorera det som står där. Senast under gymnasietiden ändras detta och du blir tvungen att börja laborera med olika perspektiv och möjligheten att läsa texter på olika sätt.

För att bli en god läsare måste du träna hela livet. Det finns nämligen studier som pekar på att de som slutar med att läsa efter sin utbildning blir sämre på att läsa.

Många har nog uppfattningen att man blir en god läsare bara genom att läsa mycket. Det blir du! Läs, läs, läs! Du kommer att automatisera läsningen allt mer när du läser och på så sätt bli en snabbare läsare, du lär dig fler ord och får en rikare bakgrundskunskap.

Men för att bli en excellent läsare krävs ännu mer. Du behöver flera olika tankeredskap för att få hjälp genom läsningen. Som tur är hade jag tänkt att gå igenom dem 🙂

Karta över Läsförståelse