Sätt agendan

Sätt agendan genom att bestämma vad dina offer får välja mellan. Först därefter frågar du vad de väljer. Det skapar en illusion av fri vilja. De flesta väljer nämligen utifrån de val som finns att göra och frågar inte om vilka alternativ som saknas.

Du kan till exempel skapa en valsituation mellan bara två alternativ. George W Bush gjorde detta efter 9/11 då han uppmanade världens länder att ställa sig på USA:s sida mot terrorismen, som han gör i detta klipp (1 min):

Utan att lägga sig i detta uttalande politiskt kan man fastslå att det är en falsk dikotomi, eftersom det finns fler alternativ. Kanske skulle man vilja ha konkreta bevis innan man ställer sig på USA:s sida, kanske vill man inte gå lika långt som USA vill gå, kanske tycker man att krig som även kan skada och döda oskyldiga är att gå för långt. Men även om det är en så kallad falsk dikotomi så kan det vara ett kraftigt och effektivt verktyg i politiska frågor.

I sin mest extrema variant kan agendasättande leda till scenen i följande klipp från Vänner (20 s), där Joey förlorar 57 slantsinglingar i rad. Hur det är möjligt? Rachel har satt agendan genom att välja reglerna …

Karta över Kritisk bildanalys

Läs mer om Falska dikotomier som en del av Retorikanalys!