Kontraster

Ett enkelt och mycket effektivt sätt att påverka människors observationer och tolkningar är att använda kontraster. Genom att jämföra X med Y kan du få X att se större, lättare, billigare eller bättre ut.

Embed from Getty Images

En större och en mindre sumobrottare.

Ett mer eller mindre pinsamt minne som jag själv bär med mig inträffade för drygt 20 år sedan, då jag var frivillig inom Röda korsets ungdomsförbund. Vi fick besök från Uganda (om jag minns rätt) och jag visade våra gäster ett av de projekt som jag själv var delaktig i, nämligen “Våga mötas!?”. Det handlade om att få ungdomar att våga möta varandra och vi drev detta projekt i stadsdelarna Mälarhöjden (ett rikt villaområde) och Bredäng (en fattig, invandrartät betongförort) som ligger bredvid varandra i södra Stockholm.

File:Malarhojden.jpg
Mälarhöjden. (C) Sneseglarn. Du kan läsa mer om licensen här!

File:Bredäng 1.JPG
Bredäng.

För att våra gäster skulle förstå de stora skillnaderna mellan områdena, så att de skulle inse att det fanns en osynlig mur mellan ungdomarna i dessa områden, så tog jag med dem på en promenad från Mälarhöjden till Bredäng. När vi kom till fram till Bredäng pekade jag ut över de stora och tråkiga betongklossarna till bostäder, som är en del av det så kallade miljonprogrammet, och sa: “Titta här och se hur illa ställt det är i Bredäng!” En ugandisk yngling tittade på mig med fundersamma ögon och sa: “Niklas, det här är inte några dåliga hus – de flesta från mitt område skulle bli överlyckliga om de kunde bo så här. De skulle känna sig som kungar!”

Jag insåg direkt att han hade en annan referenspunkt än jag, vilket skapade en annan – motsatt – kontrast till den som jag hade velat förmedla …

Beroende på vad du jämför med så får du olika resultat. Denna Tiktok “bevisar” att heta strykjärn är ganska kalla och att rutschkanor blir väldigt varma på sommaren:

Churchill, Hitler och Gandhi

En del saker känns självklara att jämföra med varandra, särskilt motsatser av olika slag. Vem är till exempel motsatsen till Winston Churchill? Jag tror att många skulle säga Adolf Hitler.

De är varandras motsatser på många sätt. Många uppfattar nog skillnaderna på följande sätt:

  • De stod på varsin sida i andra världskriget.
  • Hitler stod för diktatorisk nazism, medan Churchill representerade demokratisk konservatism.
  • Hitler anföll Storbritannien, medan Churchill försvarade sitt land.
  • Hitler var ond medan, Churchill var god.
Embed from Getty Images

Churchill, Roosevelt och Stalin Vid Jaltakonferensen 1945 då de tre segrarna i andra världskriget skulle diskutera fredsvillkoren och framtiden.

Slutbetyget i denna jämförelse (kontrast) blir att Churchill var den goda. Mohandas Karamchand (“Mahatma”) Gandhi menade dock att Hitler hade en tvillingbror. Vem, tror du?

Nej, det är inte Stalin utan – Churchill! Så alla håller inte med om kontrasten mellan Churchill och Hitler. Men hur kan Gandhi säga så om Churchill, kanske du undrar?

“Roosevelt och Churchill är inte mindre krigsförbrytare än Hitler och Mussolini. […] Vi gör inte mindre motstånd mot den brittiska imperialismen än mot nazismen. Om det finns en skillnad [mellan dem] så handlar det om intensitet. En femtedel av mänskligheten är underkastad den förtryckande brittiska regimen.”

Mellan 1919 och 1947 ledde Gandhi periodvis frigörelsekampen för Indien från det brittiska väldet med sin tankar om icke-våld.

Embed from Getty Images

Mohandas Karamchand “Mahatma” Gandhi vid sin symboliska spinnrock.

Självförsvar

Gör följande:

  • Jämför med något av samma slag!

Öva på Kontraster

Pröva med några kompisar – Kritisk bildanalys – Övning 14

Pröva med en kompis – Kritisk bildanalys – Övning 15

Pröva själv – Kritisk bildanalys – Övning 16

Pröva själv – Kritisk bildanalys – Övning 13

Karta över Kritisk bildanalys

  • Läs mer om Kontraster som en del av Vetenskapsteori!