En bild säger mer än tusen ord

Det finns flera skäl till varför manipulatörer använder sig av bilder.

Bilder går via magen och känslorna

En anledning är att det ibland sägs att bilder går via magen och känslorna medan texter går via hjärnan och förnuftet.

Bilder kan snabbt förmedla mycket till läsaren som ibland kan vara svårt att sätta ord på: associationer och känslor till exempel. En bild på en begravning säger väldigt mycket. Och ännu mer om det rör sig om en begravning som du själv närvarade vid, kanske för din gamla mormor.

Embed from Getty Images

Vi är snabbare (men inte bättre) på att tolka bilder än text

På bara någon sekund kan dina ögon dra en mängd slutsatser av en bild vare sig du vill eller inte. Samma slutsatser skulle ta mycket längre tid om du behövde skriva ner dem och motivera dem på ett papper, om du ens skulle kunna göra det.

Embed from Getty Images

Av den här bilden drar du direkt slutsatsen att ynglingarna är gay och förälskade i varandra. Sedan har du eventuellt också åsikter om detta förhållande beroende på vad du tycker om samkönade relationer.

Embed from Getty Images

Den här bilden tolkar du också på någon sekund, men helt annorlunda än bilden med ynglingarna som gnuggar näsorna mot varandra. Här pussar en pojke en annan pojke och du drar följande slutsats: “Åh vad gulligt att storebror pussar lillebror, som precis kommit hem från BB!” Det gör du nog även om du inte tycker om att pojkar kysser pojkar.

Vi sluter cirkeln med hjälp av tolkningar

Eftersom bilder sällan har några förklarande utläggningar i sig gör din hjärna det arbetet av sig själv. Den sluter cirkeln, så att det dina ögon ser också blir meningsfullt. Du kommer automatiskt att läsa in till exempel orsaker till en händelse, trots att någon sådan inte presenteras – och kanske inte ens existerar.

Två sådana exempel på detta kan vara bilderna ovan på ynglingarna och bröderna.

Vi tror på det vi ser med våra egna ögon

Vi litar på det vi ser med våra egna ögon. Och visst är det bättre att du själv ha sett något än att du ska behöva lita på vad någon annan berättar sig ha sett – eller har hört från en källa ett steg bort. Det är klokt och något som källkritiken bygger på.

Ögonvittnen är det bästa som finns för trovärdigheten hos en källa.

Bildminnet är starkt

Ditt bildminne är mycket starkt och du minns en händelse bättre om du ser den än om du läser om den.

Men vårt minne är inte alltid det bästa – det är rekonstruktivt och kan, särskilt med tiden, förändra dina minnen. Trots det minns du dem ibland lika kristallklara som den dag du såg dem.

Så bildminnet är starkt, men inte alltid pålitligt. Men dina andra minnen är inte mer pålitliga …

Karta över Kritisk bildanalys