Jujutsu för att utnyttja system 1

Målet med att använda jujutsu

Målet med manipulationen är ofta antingen ekonomiskt eller politiskt: Att du ska köpa saker eller tycka något så att du sedan agerar på ett visst sätt. Det kan vara att du ska tycka illa om en viss grupp i samhället, så att du i din tur påverkar dina politiker. Men det kan också vara att skapa en misstro mot myndigheterna i ett land. Eller mot att vaccinera dig.

Principerna för jujustu

De påverkanstekniker som jag liknar vid jujustu strävar efter att utnyttja system 1, autopiloten som styrs så mycket av känslor.

I jujutsu kan en mindre och svagare person besegra någon som är större och starkare. Hen gör det bland genom att utnyttja kraften hos angriparen till sin egen fördel och med hjälp av några skickliga grepp besegra sin motståndare.

Embed from Getty Images

På samma sätt gör manipulatörerna med dig och alla oss andra. De vet hur våra hjärnor fungerar och är experter på system 1. För att påverka dig att göra som de vill vet de vilka knappar de ska trycka på … eller vilken ost du gillar.

Embed from Getty Images

På den gamla goda tiden användes reklam i radio, TV och tidningar för att locka in dig i köpfällan. Men det var bara en och annan som fastnade …

Embed from Getty Images

… men möjligheterna med Internet och sociala medier idag har skapat en större sprängkraft för manipulationen. Som man säger: “Nära skjuter inte en hare, men med en handgranat dör den i alla fall!”

Påverkanstekniker som använder jujutsu

Det finns en mängd olika påverkanstekniker som använder jujutsu. I bilden ovan tar jag upp några få som är särskilt vanliga i sociala medier, men det finns ännu fler. De kan grovt klassificeras på följande sätt:

  • Värm upp mottagarens hjärna
  • Författaren
  • Budskapet
  • Mottagaren

Karta över Kritisk bildanalys