Byt kontext

Ett enkelt sätt att påverka en tolkning är att byta kontexten för bilden eller texten. Det är oerhört svårt att avslöja om du inte råkar ha kunskaper om det specifika ämnet.

I följande Tiktok förbyts glädjen över hans systers graviditet till avsmak när kontexten ändras:

Referenspunkter

Vissa faktapåståenden är samma för alla: ”Nyfallen snö är vit.”

Men människor kan ändå tolka vissa händelser på olika sätt. När du tolkar något så har du ofta olika referenspunkter som gör att du kan göra en rimlig tolkning.

Kalle är 192 cm lång. Är han lång? Ja, skulle väl de flesta svara, eftersom medellängden för män i Sverige idag är cirka 181,5 cm. Men han är inte särskilt lång jämfört med andra basketspelare …

Embed from Getty Images

Gissa vem som blir vald först!

Särskilt svårt är det emellertid att tolka något utan en kontext, så att du tvingas att tolka i ett vakuum utan referenspunkter. Det är inte alldeles ovanligt.

Politisk användning av kontexter

Följande bild är publicerad i samband med den stora latinamerikanska vågen av människor som sökte sig till USA för några år sedan, och som var en anledning till Donald Trumps prat om den stora muren mot Mexiko, och att olagliga immigranter skulle omhändertas.

Visst ser den hemsk ut? Och det hade den varit om den inte hade varit arrangerad, två dagar tidigare. Bilden är inte manipulerad i sig och både barnet och buren fanns på plats när fotografen tog bilden. Men kontexten är förändrad. Någon hade helt enkelt ställt in pojken i buren – han är inte tillfångatagen, förlåt omhändertagen. Tilläggas bör dock att enligt uppgift delade fotografen med sig av bilden utan att veta att den skulle användas i några protester.

Det är så enkelt. En bild som inte kan ha varit svår att ta och som svar: Mer än 20 000 delningar.

Nästa bild fortsätter på samma tema. När “karavanerna” av människor från Latinamerika sökte sig till USA publicerades den.

Bilden är inte manipulerad med mer än texten: “See any women or children here?”, men det finns ett stort problem med den som journalister insett:

  • Den är inte tagen i Amerika utan i ett turkiskt flyktingläger.

Okej, det finns ett problem till:

  • Det är inte latinamerikaner utan syrier, som flytt undan kriget i Syrien.

Och förresten finns det ett litet problem till:

  • Den är inte tagen 2018 utan 2015.

Annars är allt okej med bilden … :/

Öva på Byt kontext

Pröva själv – Kritisk bildanalys – Övning 23

Pröva själv – Kritisk bildanalys – Övning 24

Pröva själv – Kritisk bildanalys – Övning 25

Karta över Kritisk bildanalys