Cherry picking

Cherry picking innebär att du bara presenterar sådant som talar för din egen sak.

I följande klipp (2 min) läxar Hans Rosling upp en dansk journalist för att nyhetsmedier använder sig av cherry picking:

I ett annat fall förespråkade en svensk forskare lärstilar som en god pedagogik. Lärstilar innebär att du har ett huvudsakligt sätt att lära dig på, vanligen syn, hörsel eller beröring, men det är en falsifierad pedagogisk myt. Hen skrev en vetenskaplig artikel där hon citerade forskning för sin argumentation. Citaten och referenserna var formellt korrekt, men problemet var att den tidigare forskning som hen använde fullständigt sågade idén om lärstilar. Men hen använde forskningen som om den höll med hen, vilket var ett extremt dåligt sätt att använda forskning på …

Sommaren 2020 var jag upp på Fulufjället i Dalarna. Där finns världens äldsta träd, Old Tjikko, en gran som är cirka 9 500 år gammalt:

Old Tjikko, Fulufjället. (C) Niklas Ericsson.

“Wow”, tänkte jag. “Nu kan jag få känna på nästan 10 000 år gammal bark.” Men det kunde jag visst inte, eftersom det fotograferade trädet bara är några hundra år gammalt. Men hur kan det då vara 9 500 år gammalt??? Jo, det är en klon från det träd som stod på samma plats för 9 500 år sedan, så enligt forskare kan man se det som i princip samma träd. Inte lika spännande, om du frågar mig, men det drar nog dit fler turister … För övrigt så lät jag bli att peta på trädet, för det fick man tydligen inte göra.

På Fulufjället finns också Njupeskärs vattenfall som nationalparken antyder är Sveriges högsta:

Njupeskär, Fulufjället. (C) Niklas Ericsson.

Mäktigt! Men är det verkligen Sveriges högsta vattenfall? Det beror på hur man räknar. Om man räknar som man ska, nämligen att man även räknar med “forsar och mindre fall i direkt anslutning till själva huvudfallet”, så är det inte Sveriges högsta vattenfall. Men om man räknar avståndet då vattnet faller fritt, så uppgår det till 70 m. Det är Sverigerekord! Men det beror alltså på hur man räknar …

Ett ytterligare sätt att körsbärsplocka fakta på är ryssarna experter på. I uppföljaren till Yuval Noah Hararis omtalade och bästsäljande bok Sapiens : en kort historik över mänskligheten, som heter 21 tankar om det 21:a århundradet, hände något när den skulle säljas på den ryska marknaden. Omnämnandena av Rysslands olagliga invasion och annektering av Krim (som tillhör Ukraina) råkade “försvinna”. I andra sammanhang kallas sådant censur.

Men att utelämna saker kan ibland vara bra! John Cleeses karaktär Basil Fawlty i serien Pang i bygget försöker att undvika att nämna andra världskriget för sina tyska gäster, i detta klassiska klipp (3 min). Det blir som att han gör en omvänd cherry picking när han aktivt försöker undvika att ta upp något, men som på grund av det blir övertydligt:

Karta över Kritisk bildanalys

  • Läs mer om Old Tjikko här!
  • Läs mer om Njupeskärs vattenfall här!
  • Läs mer om censuren av 21 tankar om det 21:a århundradet här! Och tack till dem för passningen om Pang i bygget! 🙂