Tänka – rationellt och kreativt

Det rationella tänkandet kan betyda två olika saker: Logiskt tänkande eller målrelaterat tänkande.

Logiskt tänkande

Det logiska tänkandet ligger nära det vetenskapliga och kritiska tänkandet i allmänhet och det deduktiva tänkandet i synnerhet.

Målrelaterat tänkande

Att vara rationell är att handla (och tänka) så att du når dina mål.

En skillnad från det logiska tänkandet är att det inte finns ett rätt svar, utan svaren kan se olika ut för olika personer.

Jag tror inte att alla kommer att välja samma piller i följande Tiktok, eftersom det beror på vad som är viktigt för just dig.

Det gör också att vad som anses vara ett rationellt tänkande i Sverige idag inte behöver vara det någon annanstans eller i en annan tid.

Att aga sina barn låter inte särskilt rationellt idag, eftersom vi vet att barn inte bara blir fysiskt skadade av det utan även kan få psykiska men, kanske resten av livet. Men under medeltiden såg man agan som en effektiv uppfostringsmetod: Om jag slår mitt barn när det gör fel, så förstår hen att det var fel och hen kommer inte att göra om det (åtminstone för att slippa bestraffningen). I princip är det samma princip som förekommer än idag inom rättsväsendet, men idag kallas det prevention …

Kreativt tänkande

Det kreativa tänkandet handlar om att lösa nya problem eller att hitta nya lösningar på gamla problem. Om du redan vet hur du löser problemet så är det inte kreativt tänkande, utan framplockning av problemlösningen från långtidsminnet.

Är följande Tiktok ett exempel på målrelaterat tänkande eller kreativt tänknade?

Ibland är det dock bäst att stänga av det rationella tänakandet, vilket följande imaginära telefonsamtal kan få illustrera:

“Sheldon Cooper: Hej älskling! Hur mår du?

Amy Farrah Fowler: Fantastiskt! Det var underbart igår! Tack så mycket!

Sheldon: Verkligen! Det tyckte jag med. Vi har det så underbart bra nu …

Amy: … och det blir bara bättre och bättre!

Sheldon: Så jag har börjat tänka på vår framtid.

Amy: Äntligen!

Sheldon: Därför har jag gjort en lista på vad jag kan få ut av vår relation!

Amy: Ehh, va?

Sheldon: Jo, jag har försökt uppskatta för- och nackdelar av vår relation och jag har gett dem poäng, så att de går att jämföra. Och vet du vad! Jag hamnar på plus – och ganska mycket dessutom.

Amy: Driver du med mig?

Sheldon: Nej, nej. Låt mig förklara, så att du förstår hur jag gick tillväga. Du är smart, vilket ger 10 poäng. Dessutom är du söt, ja kanske inte riktigt på topp som till exempel Josefine, men du får en stabil 8:a! Du föredrar Netflix & chill framför att träffa dina tråkiga kompisar – du vet Sara, Josefine och det gänget! Det ger 10, nej, jag känner mig generös, 12 poäng! Du lagar bra mat – jag älskar ju din chillisås! 6 poäng.

Amy: …

Sheldon: På minussidan då? Vi kan ju börja med det som jag redan nämnt: Dina kompisar ger 3 minuspoäng. Min mamma tycker att du är lite arrogant, vilket inte jag tycker, men min mamma är viktig för mig. 5 minuspoäng.

Amy: Vafan …

Sheldon: Okej, för att sammanfatta: Jag hamnade på +76! Det är mer än någonsin tidigare. Vad säger du, ska vi flytta ihop?

Amy: …

Sheldon: Amy?

Amy: “Klick!”

Sheldon: Amy, är du där?

Sheldon: Vart tog hon vägen? Nåväl, samtalet bröts väl på grund av dålig uppkoppling. Det är den enda logiska förklaringen. Jag prövar igen …”

Karta över Konsten att tänka som en expert