Konsten att tänka som en expert

Introduktion

Medan tankeredskapet Konsten att lära handlar om hur vi lär oss, det vill säga får kunskap att fastna i vårt långtidsminne, så handlar detta tankeredskap om hur vi använder (eller inte använder) den kunskap som vi har.

80/20 (som står på muggen) syftar på en princip som ibland kallas för Paretoprincipen. Den säger att 20 % av orsakerna ofta står för 80 % av konsekvenserna.

De flesta av oss upplever oss själva som rationella personer som fattar genomtänkta beslut. Men det har visat sig att vi är mycket mindre rationella än vad vi tror. En del menar att vi huvudsakligen är emotionella och styrs mer av våra känslor.

Ett bra exempel på bristande rationalitet är att välja att göra något som du nästan alltid förlorar pengar på. Ja, vem skulle göra något sådant korkat, kanske du undrar. Särskilt när jag här formulerar mig så tydligt.

Har du köpt en lott någon gång? Jag är övertygad om att du vet att de som säljer lotter och andra spel tjänar pengar – ofta mycket pengar – på sina spel. Ändå köper du lotten. Det kan finnas många andra skäl till det, till exempel spänning eller beroende, men ett välkalkylerat ekonomiskt val är det inte.

Varför ska jag lära mig detta tankeredskap?

Det bästa sättet att bli bra på något är att göra som experterna gör. Och om du vill bli en expert på ditt ämne, så ska du här få reda på hur de tänker, så att du själv kan göra det också.

Detta tankeredskap lär dig …

  • Olika sätt att tänka på.
  • Om intelligens.
  • Hur en expert tänker.

Förkunskaper

Detta tankeredskap kräver inga särskilda förkunskaper. Däremot hjälper det till att förklara hur du tänker, som behövs för andra tankeredskap, som till exempel Kritisk bildanalys.

Uppvärmning

Det första du alltid ska göra när du ska lära dig något nytt är att värma upp din hjärna:

Pröva själv – Konsten att tänka som en expert – Övning 0

Karta över Konsten att tänka som en expert

  • Gunther Axelsson, Maria, Smart: vad vetenskapen säger om intelligens, Albert Bonniers förlag, [Stockholm], 2020.
  • Kahneman, Daniel, Tänka, snabbt och långsamt, [Ny utg.], Månpocket, Stockholm, 2013.
  • Robertson, S. Ian, Human Thinking: the Basics, Routledge, 2021.
  • Robertson, S. Ian, Types of thinking, Routledge, 1999.

Du hittar mer referenser till konsten att tänka som en expert i Biblioteket!