Långtidsminnet

Långtidsminnet är platsen där kunskapen lagras. Men det är en falsk analogi att jämföra det med en hårddisk, där informationen finns lagrad på ett visst ställe och som det går blixtsnabbt att få fram och som kan kopieras exakt. Så fungerar inte långtidsminnet.

Embed from Getty Images

En dag kanske vi kan koppla ihop vår hjärna med en dator, så att man slipper gå i skolan. Denna tanke kan med andra ord kallas för en ouppnåelig utopi!

Det snabba långtidsminnet

Även du har kunskap som du får fram omedelbart och där du säkert kan vinna över en dator. Ditt namn till exempel. Andra minnen är svårare att plocka fram, till exempel namnen på alla klasskamrater i första klass. Och kanske får du inte fram all kunskap, vilket datorn alltid lyckas med.

Långtidsminne och arbetsminne

Du vill ju förstås få så mycket kunskap som möjligt att fastna i långtidsminnet. Det bästa sättet är att försöka koppla ihop det du ska lära dig med det som du redan vet, med hjälp av minneskrokarna. Och ju fler krokar du har, desto fler ledtrådar har du för att hitta kunskapen när du behöver den.

Den information som finns i texten kommer in i ditt arbetsminne när du texten. Det mesta av texten glömmer du bort, men en del fastnar i långtidsminnet. Senare kan du plocka fram kunskaperna ur långtidsminnet och tänka på dem i ditt arbetsminne.

Tänk dig att du får höra av din goda vän Linda att hon varit på bio med Daniel. De gick och såg den senaste Star Wars-filmen. Detta kanske får dig att tänka på en del saker som du har i ditt långtidsminne, som då hamnar i ditt arbetsminne:

  • Linda träffade Daniel för tre veckor sedan.
  • Yoda är en viktig karaktär i Star Wars-filmerna som Linda älskar.
  • Du själv såg filmen tidigare och tyckte att den fick 10/10 i betyg.
Embed from Getty Images

Du kanske också drar vissa slutsatser av all denna information när du bearbetar den, så att du lär dig något nytt:

  • De verkar tycka om varandra.

Karta över Konsten att lära

  • Läs mer om Falsk analogi som en del av Retorikanalys!
  • Läs mer om Analogier som en del av Konsten att lära!
  • Läs mer om Analogier som en del av Bildanalys!
  • Läs mer om Analogier som en del av Kritisk bildanalys!