Bildminnet

Utöver ett minne för betydelsen har du också ett mycket kraftigt bildminne. Du kan säkert minnas nästan i detalj vissa händelser i livet och spela upp dem för din inre syn. Om de är helt korrekta eller inte är en annan sak – min gissning är att de inte är det.

Jag minns själv för ett antal år sedan när jag åkte ut till min familjs sommarstuga (som vi hade sålt 20 år tidigare) bara för att få återuppliva de fantastiska somrarna som vi hade där. Jag mindes tydligt hur badplatsen bestod av en enorm sandstrand, något i den här stilen:

Embed from Getty Images

Så jag gick ner till havet för att åter få se den underbara stranden där jag haft så roligt – och där var den!

Jag trodde på allvar att jag gått fel … Det som förmodligen hänt var att mitt rekonstruktiva minne sakta men säkert genom årens lopp ändrat mitt minne av stranden. Det jag mindes var snarare hur fantastiskt det var att bada där. Och med åren besökte jag ju förstås andra – på riktigt – underbara stränder. Och en underbar strand ser ju ut som den första bilden …

Med detta exempel vill jag inte ha sagt att just bildminnet är särskilt problematiskt – alla våra minnen är problematiska när vi ska minnas detaljer långt tillbaka i tiden.

Men bildminnet är mycket användbart eftersom det är så starkt, även för bokstudier. Om du på något sätt kan göra så att du använder både betydelseminnet och bildminnet, så blir det en mycket stark minneshjälp. Det ska jag strax lära dig, men först en liten sammanfattning av människans minne.

Karta över Konsten att lära