Sprid ut ditt lärande

Se till att du sprider ut lärandet över tid. Jag vet att det är lätt och alldeles för vanligt med att vänta tills kvällen före provet med att plugga. Du är inte på något sätt ensam – även jag själv kan räknas in i den gruppen ibland, vilket beror på att jag prokrastinerar.

Råplugga inte!

En förklaring till varför så många elever gör det här felet är att det – faktiskt – kan vara effektivt i det korta perspektivet. Du råpluggar så mycket att du kan det under provet – till och med ganska bra – men sedan glömmer du det mesta av det. Du minns det till provet eftersom kunskapen ligger så högt upp i kvicksanden att det kanske räcker med en enda liten, klen ledtråd för att minnas.

Embed from Getty Images

Plugga inte så här!

Använd en kalender

Om du sprider ut lärandet över tid och använder lika mycket tid eller till och med mindre, så kommer du att komma ihåg det längre. Det är väldigt lätt att använda den här principen, särskilt om du har en kalender.

Embed from Getty Images

En kalender av något slag är nödvändigt för att kunna plugga bra.

Tregemsmetoden

Plugga inte bara för provet, plugga för livet! Ett bra sätt att minnas kunskaperna en längre tid är att se till att systematiskt få dem att fastna i långtidsminnet.

Samla dina anteckningar med hjälp av tre gem:

  • Det första gemet sätter du runt dagens anteckningar, som du kollar igenom när du är klar för dagen.
  • Det andra gemet använder du för att samla anteckningar för precis en vecka sedan. Gå igenom dem också!
  • Med det tredje gemet samlar du anteckningarna för en månad sedan. Titta även igenom dem!

Plugga till provet

  • Dela upp pluggandet inför provet till tre olika tillfällen med några dagar emellan.
Embed from Getty Images

Tre gånger brukar vara lagom.

  • Du kan effektivt använda detta tillsammans med dina anteckningar, genom att varje dag när du kommer hem gå igenom dagens anteckningar och det som du gjorde för en vecka sedan. Det gör också att du skapar en rutin, som hjälper dig att inte skjuta upp pluggandet (prokrastinering).
  • Ha de viktiga begreppen för exempelvis Romarrikets historia uppsatt på toaletten så att du kan gå igenom dem varje gång du går dit.
Embed from Getty Images

Och glöm inte toalettinstruktionerna när du besöker muggen …

Karta över Konsten att lära