Är bilden photoshopad?

Det klassiska och numera nästan ökända bildbehandlingsprogrammet Photoshop får representera en hel typ av manipulationstekniker av bilder, där man i efterhand “putsar” bilden (snäll tolkning) eller manipulerar den (elak tolkning).

I följande bild ser vi ett inslag med Annie Lööf som antingen kan sägas vara photoshopat eller möjligen bara välklippt (det vill säga en beskuren bild) av en politisk motståndare. Det får hennes politik att framstå som något helt annat än vad den är.

I bilden av Putin har den ryska propagandamaskinen klantat sig en aning. Putin brukar gärna framställa sig som väldigt macho i olika sammanhang. Här ser vi honom med en enorm rysk björn som ska visa den ryska nationens styrka:

Putin och den amerikanska björnen.

Problemet är bara att björnen inte är rysk utan amerikansk. Bilden är tagen på 1940-talet och finns i samlingarna för Naturhistoriska museet i New York. Björnen är från Alaska, som visserligen före försäljningen av området till USA 1867 tillhörde Ryssland, men det var nog inte detta som propagandisterna ville lyfta fram.

Bara genom att lägga till lite prickar i en bild skulle man lätt kunna skrämma upp folk med de kommande teknikerna AI och ansiktsigenkänning:

Embed from Getty Images

Och följande tillägg gör nog inte saken bättre:

Embed from Getty Images

Karta över Källkritik 2.0