Sökresultatet

Nu har du äntligen – efter alla förberedelser – fått ett sökresultat. Klicka inte på första träffen bara för att du tror att den är det bästa resultatet. Det behöver det inte vara. Det gör allt för många. Och även om de inte kanske klickar på den allra första träffen är det få som går vidare från första träffsidan.

Följande Tiktok kan få illustrera problemet med dåliga sökresultat:

Klickar du dig till Twitter så kommer du alltså att få reda på att att homework baklänges betyder ‘barnmisshandel’ på latin. Men det stämmer inte. Ordet “krowemoh” existerar inte på latin. Det var alltså den första – bästa – träffen vid tiden för denna sökning! Idag får du istället träffar hos faktacheckare som avfärdar det som en lögn.

Proffsen använder sig av en princip som kallas för click restraint, som kanske bäst översätts till “återhållsamt klickande”. De kan ögna igenom 2-3 träffsidor innan de väljer vad de ska klicka sig vidare till.

De gör detta för att spara tid. Det tar nämligen för lång tid att klicka sig fram och tillbaka till oanvändbara sajter.

Eftersom det är algoritmer som gissat sig till ditt syfte, så är det klokt att först göra en snabbkoll och följa proffsens metoder, som du ska få se på nästa sida.

Karta över Informationssökning