Sökfällor

Att googla har blivit en synonym till att söka information. Det är inte konstigt eftersom Google är den överlägset bästa sökmotorn som finns. Du letar efter något, till exempel ett matrecept och skriver in “räksallad” i sökmotorn. Vips, så har du ett antal förslag på hur du ska göra din räksallad!

På så sätt är det en fantastisk hjälp, särskilt på ett Internet som har så mycket information att jag inte tror att någon kan föreställa sig mängden på ett vettigt sätt. Din mobiltelefon innehåller ju i praktiken mer information än alla världens bibliotek tillsammans.

Under Internets barndom fanns det stora förhoppningar om att denna enorma mängd information skulle hjälpa till att göra världen till en bättre plats. Fördomar skulle försvinna, eftersom det finns så mycket information som motbevisar fördomarna.

Nu blev det inte så med fördomarna, men det är inte Internets fel, utan våra mänskliga brister i form av bland annat confirmation bias, som gör att du söker efter bekräftelse på vad du redan vet och tycker.

Som tur är så finns det sökmotorer som hjälper oss att hitta i denna enorma mängd information. Och som dessutom i de flesta fall lyckas riktigt bra med det. Jag hittade ju ett recept på räksallad ganska snabbt. Men hur bra är egentligen de träffar som Google levererar som sökresultat?

Embed from Getty Images

Vilken sökmotor ska jag använda?

Google är bra på relevans men oanvändbar när det gäller trovärdighet.

Två kritiska röster om Google uttrycker sig på följande sätt. Först filosofen Barbara Cassin:

Google is a champion of cultural democracy, but without culture and without democracy.

Och sedan den politiskt engagerade författaren William Davies:

Experter producerar fakta; Google och Twitter erbjuder trender.

Det är svårt att navigera genom alla medvetna fällor på nätet: Eller som minröjaren sa när hen svarade på frågan om hur det är på jobbet: “Det knallar och går!”

Karta över Informationssökning

Läs mer om confirmation bias som en del av tankeredskapet Kritisk bildanalys.