Nätets manipulatörer

Vem sprider alla fejkade nyheter och annat strunt på nätet? Det är ingen skogstokig konspirationsteoretiker som bor kvar hemma hos mamma och sitter i källaren och sprider förvirrat nonsens.

Embed from Getty Images

Istället är det vanligen systematiska, statsfinansierade attacker mot det demokratiska samhället. Men visst, till detta kommer för all del en hel drös med skogstokiga konspirationsteoretiker, som hittat varandra på sociala medier.

Du har säkert hört talats om de ryska trollfabrikerna som sprider sina illasinnade budskap till både västvärldens demokratier och den egna befolkningen. Det blir tydligt i följande citat av en nyhetsuppläsare för rysk statstelevision, som yttrades efter att ett nyhetsinslag om valen i Ukraina (efter den ryska olagliga annekteringen av Krim) hade sänts klart och som sändes av misstag.

“Nu är vi inte på TV, så vi kan säga sanningen.”

Men det finns fler. Så vem gör vad av den digitala manipulationen?

  • Troll

De försöker störa och ”skoja” för att det är roligt att djävlas med människor. Det är svårt att definiera trollen, men följande är en träffande definition av deras verksamhet: ”Trolling is the art of deliberately, cleverly, and secretly pissing people off.”

  • Extrema grupper

De vill ofta stärka den egna gruppen. De söker bland annat skapa en starkare polarisering mot Dom andra, vilka de än är.

  • Politiska partier

Dessa försöker skönmåla sig själva och svartmåla andra partier, vissa med mer tvivelaktiga metoder än andra, men generellt sett blir det värre ju längre ut på kanterna man kommer.

  • Stater

De vill så misstro i andra stater. Till exempel mot samhället i allmänhet genom att ställa grupper mot varandra (men utan att nödvändigtvis gynna en grupp).

Det som oriktigt kallas för trollfabriker går snarast de ljusskygga staternas ärenden.

  • Marknadsförare

Dessa vill få dig att köpa mer.

  • Botar

Botarna är ju förstås inte några egna aktörer på nätet utan de har någon som står bakom dem och skapat dem i ett visst syfte.

Enligt MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) stod 2017 botar för mer än hälften av all trafik på nätet. Alla dessa botar var förstås inte illasinnade, men 29 % har uppskattats till det. Det är ju sjukt mycket …

I en annan vetenskaplig studie uppskattas botarnas roll i sociala medier vara mycket hög: Ungefär 2/3 av alla retweetade länkar till populära hemsidor uppskattas vara skapta av botar.

Embed from Getty Images

Du utsätts dagligen för en mängd olika försöka att påverka dig, inte minst från sociala medier.

Hur mycket påverkas du av alla dessa knep?

Förmodligen påverkas du mycket mer än du tror av olika påverkansförsök, som till exempel reklam.

Bara i Sverige läggs 60 miljarder kronor per år på reklam. Företag skulle aldrig lägga så mycket pengar på något som inte fungerade.

Varför tror då de flesta att de inte påverkas? Ett svar är att du bara minns det som du råkar upptäcka. Du kan ju inte veta hur många gånger du blivit påverkad om du inte märkt det. Och målet är att du inte ska upptäcka påverkan.

Men även om du upptäcker det och vet hur det fungerar, så fungerar det ibland i alla fall. Alla vet att affären prissätter varor så att de låter billiga: 99 kronor istället för 100. Det funkar ändå!

Karta över Fake news

  • Här hittar du definitionen på trolling!
  • Läs mer om hur botar används i sociala medier: