Bildens menng kan förändras

Att förändra en bilds betydelse med några enkla knep

Pröva själv – Bildanalys – Övning 39

“En ros är en ros är en ros” sa en gång den amerikanska författaren Gertrude Stein. Med det menade hon att saker är vad de är. En bild däremot kan förändras på en mängd olika sätt, många gånger med små, enkla medel. Och i dagens digitaliserade värld där sociala medier översvämmas av bilder är detta ett problem som, om något, sannolikt kommer att växa.

Att se sanningen

Om du ser en målning, så vet du ju att den inte behöver vara ens i närheten av sanningen. Här har vi en historisk målning av Lenins och Stalins första möte:

Embed from Getty Images

Lenin och Stalin möts för första gången i Tammerfors, i Finland, 1905. Målningen är från 1939.

Vi bör nog vara skeptiska till om deras möte verkligen gick till på det sätt som bilden hävdar. Stalin hade nämligen mycket att tjäna på att vara Lenins politiska arvinge.

Faran med fotografier är att de har sanningsanspråk. Om du ser en bild eller en video är det lätt att säga: “Jag såg det med mina egna ögon!”

Embed from Getty Images

Två astronauter som spelar fotboll på månen. Hmm …

Det är dock extremt lätt idag att förändra bilder på olika sätt. Manipulerade fotografier har funnits nästan lika länge som fotokonsten, vilket du kan se i följande klipp (5 min):

Sanna bilder som ljuger

Alla bilder behöver inte photoshopas eller beskäras. Det funkar alldeles utmärkt att använda en sann bild … för att luras.

Som du nog märkt kan man göra mycket genom att ljuga med bilder på olika sätt. Om man dessutom använder dessa lögner för att påverka eller manipulera någon, så räcker det inte med att bara göra en bildanalys av dem. Det behövs i sådana fall en kritisk bildanalys.

Embed from Getty Images

“Senaste nytt! Regimens säkerhetsstyrkor har gått in i huvudstaden. Enligt vittnen sköts kvinnor och barn ner kallblodigt. En förtvivlad far sörjer!”

En sådan nyhetsrubrik kan rimligen sätta känslor i brand.

Bilden är visserligen omanipulerad, men det övriga hittade jag på. Observera dock att jag inte hävdar att säkerhetstjänsten sköt hans familj eller att han ens sörjer sin familj. Det var du som gjorde den tolkningen! Men hur ska någon som ser bilden inse det?

Förändring eller manipulation?

Det går att förändra meningen, det vill säga din förståelse av bilden, på flera olika sätt. Jag kommer nu att gå igenom några av dessa sätt och de är grupperade så att ingreppen i bilderna blir värre och värre.

Flera av varianterna är på gränsen till manipulation. Jag ska lära dig mer om manipulation i tankeredskapet Kritisk bildanalys. I detta tankeredskap ska vi fokusera på själva bilden och hur ögonen luras, medan den kritiska bildanalysen handlar om hur ditt tänkande manipuleras.

Karta över Bildanalys