Pröva själv – Kritisk bildanalys – Övning 29

Här följer ett litet urval av alla olika bilder på Alan Kurdi:

Embed from Getty Images

I Australien hölls den 7 september 2015 en minnesstund för Alan Kurdi, som samtidigt var en protest mot landets flyktingpolitik.

Embed from Getty Images

I Gaza hölls den 8 september 2015 en minnesceremoni för Alan Kurdi och tolv andra som också dött under sin flykt på väg till EU.

Embed from Getty Images

Brittiska röda korset lät konstnärer, flyktingar och barn, bland annat i Syrien, rita vykort, som skulle samla in pengar för välgörenhet i Syrien. Det här är ett av korten.

Embed from Getty Images

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan håller tal i FN:s generalförsamling den 24 september 2015.

Embed from Getty Images

I samband med World refugee day i Madrid den 12 september 2015 visades denna teckning upp.

Embed from Getty Images

“Varför BILD inte trycker några bilder idag!” Den största tyska tidningen Bild (!) valde att den 8 september publicera tidningen helt utan bilder. Det var ett svar på kritik mot tidningen, då den tidigare publicerat en bild på Alan Kurdi. Tidningen försvarade sitt agerade på följande sätt: “Världen måste se sanningen för att kunna förändras.” Dessutom menade tidningen att de ville visa läsarna hur viktiga bilder är för att åstadkomma social förändring.

På samma sätt som den tyska tidningen Bild, publicerade även svenska Expressen bilder på pojken (liksom många andra medier). Expressens chefredaktör Thomas Mattsson försvarade publiceringen den 3 september 2015 på ett liknande sätt:

Bilden på lille Aylan som dog på flykt från kriget, på väg till säkerheten hos oss här i EU, är fruktansvärd. Den är plågsam att se. Det är mycket ovanligt att Expressen publicerar så här brutala skildringar, men detta fotografi dokumenterar en flyktingkatastrof som vi alla måste förhålla oss till. Kanske väcker bilden engagemang, kanske kan den därför rädda andra barn. Låt oss åtminstone hoppas det.

Om detta är rätt eller fel kan man förstås ha olika åsikter om. Men tidningarna hävdar här att det inte är en objektiv nyhetsrapportering som är det viktiga (i alla fall inte i detta fall), utan att det handlar om något slags påverkan av läsarna.

Det finns olika syften med olika bilderna eller manifestationerna. En del är kanske mer godhjärtade än andra, men det är en fråga om värderingar. Jag menar dock inte att skaparna av dessa bilder nödvändigtvis använt påverkanstekniken “Att maskera värdepåståenden som faktapåståenden”. Jag själv har försökt att vara neutral i denna övning, på gott och ont.

Tillbaka