Pröva själv – Kritisk bildanalys – Övning 18

Förmodligen tolkade du rektangeln som ett hus, den lilla cirkeln som en flicka, medan den lilla triangeln var en pojke och den stora en mobbare (som var större, starkare eller äldre än den lilla pojken).

Det är i alla fall vad de flesta människor brukar tolka in i dessa figurer.

På frågan vad figurerna gjorde brukar ge ett svar som ser ut ungefär på följande sätt:

Den stora triangeln var en mobbare som var hemma hos sig. När flickan och pojken kom förbi och började leka utanför huset blev den stora mobbaren arg och gick ut och sa till. Den lilla pojken mopsade då mot mobbaren, vilket gjorde att mobbaren attackerade pojken (och kanske slog honom) och jagade sedan bort pojken.

Under tiden blev flickan rädd och gömde sig i huset. Den stora elaka mobbaren gick därefter in i huset och stängde “dörren”. Väl därinne hindrade han flickan från att lämna huset och efter det försökte han försökte ge sig på även flickan som trängdes in i ett hörn. Tack vare den hjältemodiga pojken som öppnade dörren lyckades flickan fly från huset och mobbaren. Pojken lyckades dessutom låsa dörren för mobbaren, så att mobbaren var tvungen att lägga tid på att öppna dörren. Utanför blev flickan jätteglad. De båda dansar av lycka och hon pussar pojken som tack för att han räddat henne. Mobbaren lyckas till slut ta sig ut ur huset, men då flyr det unga kärleksparet. Mobbaren blir då så arg att han slår sönder huset.

Varför gör människor så?

Nästa