Pröva själv – Konsten att lära – Övning 29

Brevväxlingen utspelade sig när den franske författaren Victor Hugo hade skrivit klart sitt mästerverk Les Misérables (Samhällets olycksbarn) 1862 och åkt på välförtjänt semester. Efter ett tag började Hugo undra om det var ett mästerverk som han skrivit och om alla andra också uppfattade det så.

Jag föreställer mig att han satte sig ner och började skriva ett brev till sin förläggare för att fråga hur det gick med boken. Brevet blev inte bra, så han skrev ett nytt. Men inte heller det brevet blev bra, så han började ett tredje brev. Som han inte heller blev nöjd med.

Till slut tröttnade han och skrev ett frågetecken. Han visste ju att hans förläggare skulle förstå vad han undrade. Att det inte handlade om hur vädret var i Paris eller hur kelsjuk förläggarens katt var utan om hur bra försäljningen av boken gick.

Förläggaren å sin sida visste också att Hugo inte var intresserad av alla enskilda försäljningssiffror från olika delar av landet utan hur det gick för boken som helhet

Detta kunde de göra eftersom de hade tidigare kunskap om varandra och situationen: Ett helt brev kunde förkortas till ett skiljetecken, som dessutom inte kunde missförstås! Så effektiv kan tidigare kunskap vara.

Tillbaka