Pröva själv – Konsten att lära – Övning 24

Kanske svarade du att en fnuff är en fnill. Men det är i sådana fall något som inte jag har lärt dig. Jag sa bara att en fnill är fnuff – inte tvärtom – på samma sätt som man kan säga att ett äpple är en frukt, men inte att en frukt är ett äpple, eftersom frukter även kan vara päron och bananer.

Kanske svarade du att du inte vet. Det är ett bättre svar, eftersom inte jag heller vet vad fnuff betyder. Jag hittade nämligen på ordet som en lek på en buss på Kreta när min son Dante var sex år gammal istället för att han skulle spela på sin padda.

Föreställ dig nu att du har ett prov och får frågan: Vad är fnill (1 p)? Om du skriver ”fnuff” så får du en poäng, 100 % av vad du kan få på frågan. Utan att du har en aning om vad det betyder.

Det sorgliga med detta exempel är att det genom åren nog har delats ut åtskilliga poäng till elever som skrivit rätt svar på provet utan att förstå vad det betyder.

Tillbaka

Men om du är riktigt, riktigt nyfiken på vad en fnill är, så finns det faktiskt ett svar i den svenska musikskatten: Fnillen