Pröva själv – Konsten att lära – Övning 13

Grönsaksavdelningen i en affär:

Här har du lite olika scheman att välja på (beroende på hur du definierade grönsaker):

  • Riktiga grönsaker som gurkor och tomater
  • Kanske fick också rotfrukter vara med, som morötter
  • Och eventuellt även frukter, som äpplen

Ingen av definitionerna är fel utan det handlar om vad du menar med grönsaker.

Jag tror att du såg så som det typiskt sett ser ut i en mataffär, kanske “din” affär där du brukar handla. Det finns bord med olika avdelningar där de nyttiga grönsakerna ligger. Det finns gurkor, tomater och kanske även rotfrukter och frukter. Det finns kanske prislappar varav några med reapriser. Du ser plastpåsar som du kan lägga grönsakerna i och kanske vågar att väga dem på, om du behöver scanna in priset själv med hjälp av en blipper. Kanske såg du kunder som var i affären och handlade.

Observera att jag frågade om själva avdelningen, inte om grönsakerna eller kunderna. Men jag gissar att du såg mängder av grönsaker.

Ett klassrum

Jag tror att du såg elever och en lärare, kanske med en pekpinne, i ett rum fullt av bänkar och stolar. Eventuellt finns det olika affischer på väggarna. Längst fram (vid läraren) finns en whiteboard, som det möjligen står skrivet något på. Om du såg fönster så tror jag att du såg “normala” fönster och inte fönster med järngaller (som i ett klassiskt fängelse).

Ett operationsbord

Du såg säkert en operationsavdelning på ett sjukhus, kanske fyllt med läkare och sjuksystrar och kanske till och med någon som låg på operationsbordet, kanske lite instrument. Blod?

En haj

Du såg en stor skräckinjagande haj, förmodligen med öppen mun och många skarpa tänder. Kanske såg du även vattnet som hajen simmade i. Så du också ett byte som hajen jagade eller en strand med människor?

Poängen är att du lägger till detaljer som passar till den scen som du föreställer dig, eftersom du har scheman för detta. Och du gör detta mer eller mindre automatiskt.

Tillbaka