Pröva själv – Bildanalys – Övning 6

Låt oss reda ut frågorna så långt det går!

Handlar det om svenskar mot invandrare?

Att det rör sig om svenskar i det färgglada Staffanstorp ifrågasätter nog ingen. Men skulle inte i alla fall någon kunna vara invandrad från något annat land, till exempel Danmark?

Hur är det då med ”buset” – är de invandrare? Låt oss titta på den här skärmdumpen från filmen:

Rimligen skulle väl alla fyra kunna vara ”svenskar” i tre-fyra generationer bakåt. Ynglingen näst längst till vänster tycks ha blont hår, om det nu skulle vara en markör.

Men i alla fall jag frågar mig varför farbrodern längst till vänster är med – han ser ut att vara 20–30 år för gammal för att gå klädd i hoodie och hänga i orten. Kanske var det svårt att få tag på statister … ?

Handlar det om Malmö?

Det är möjligt att det skulle kunna gå att avgöra för den som har stor lokalkännedom om gatan som filmen spelades in på.

Men jag tror inte att det är viktigt att reda ut vilket medborgarskap som står i statisternas pass eller om gatan ligger i Malmö eller inte. Det viktiga är vart filmen leder våra tankar. Och jag tror att de flesta 2019 (då filmen lanserades) har uppfattningen om Malmö som en kriminell stad med många dödsskjutningar, bombningar och invandrare.

Rimligen tänker den tänkta målgruppen ungefär på detta sätt: Ett ungdomsgäng (bortsätt från farfar!) består av invandrare och dessa är – nästan per definition för en del – kriminella. Vilken stad har mycket kriminalitet och många invandrare i närheten av Staffanstorp: Malmö!

Vad händer i hjärnan?

Alltså kan filmen förmedla dessa associationer utan att behöva skriva det i text. Det hjälper din hjärna till med. Det är effektivt!

Dessutom kan producenterna slå ifrån sig alla dessa anklagelser och säga att vi misstolkat deras film: Busarna är inte invandrare och det är inte alls Malmö utan en storstad, vilken som helst. Och nej, det är inget ungdomsgäng heller – gammelfarfar är nämligen född 1968!

Om producenten av filmen medvetet gjorde dessa val för att kunna förmedla den “mörka” bilden av invandringens problem, men samtidigt kunna slå ifrån sig sådana anklagelser och hävda att det är du eller jag som lägger in våra egna tolkningar i filmen, så tycker i alla fall jag att det är mycket cyniskt.

Om det däremot var en “slump” att du och jag som tittare drog dessa slutsatser och att det inte alls var meningen med filmen, så tycker i alla fall jag att det är en producent med allt för svaga kunskaper inom sin profession.

Tillbaka