Pröva själv – Bildanalys – Övning 20

För att förstå de olika tolkningsnycklarna måste du ha tidigare kunskaper.

  • Den knutna näven

Den knutna näven kan förstås tolkas på en mängd olika sätt. En välkänd tolkning är den som fick sitt stora genomslag 1968:

Embed from Getty Images

OS 1968

Vid prisutdelningen för 200 m under OS 1968 höjde de två amerikanska deltagarna Tommie Smith (guld) och John Carlos (brons), varsin knuten näve, som blev extra svarta på grund av deras svarta handskar. De böjde sina huvuden och stod tysta medan den amerikanska nationalsången spelades, vilket uppfattades (helt korrekt) som en vägran att erkänna den amerikanska flaggan och nationalsången. Det uppfattades också av vissa grupper i samhället som någonting förkastligt.

Många visste att gesten de visade upp för hela världen stod för “Black power”, som var en rörelse i USA som kämpade för svartas villkor och rättigheter, men var radikalare än den samtida medborgarrättsrörelsen, vars främste ledare var Martin Luther King (“I have a Dream”) mördades 1968.

  • Knäståendet

Att idrottsmän ställer sig på ett knä började 2016 med att Colin Kaepernick ställde sig på ett knä i samband med spelandet av nationalsången i USA 2016. Det var en tyst protest mot polisbrutalitet och rasism inom poliskåren. Det uppmärksammades av både media och Donald Trump, som kallade Kaepernick för en “son of a bitch”, eftersom uppförandekoden för professionella football-spelare var att du skulle stå upp under nationalsången (även om det inte var obligatoriskt):

  • Aubameyang är färgad

Även om det inte i sig spelar någon roll vilken etnicitet Aubameyang har, så är det under sommaren 2020 svårt att inte tänka på den färgade amerikanen George Floyd, som dödades under ett polisingripande i maj 2020 i Minneapolis i USA.

Embed from Getty Images

Denna händelse ledde till att proteströrelsen Black lives matter, som vänder sig mot polisbrutalitet och rasistiskt våld växte sig starkare. Rörelsen har funnits sedan 2013, men i och med Floyds död växte intensiteten kraftigt och spred sig till många andra länder, även till Sverige.

  • Aubameyang är fotbollsspelare

Flera av de tidigare händelserna kan kopplas till professionella idrottsmän, som kanske följande bild anspelar på:

Embed from Getty Images

Då återstår frågan: Vilken är kontexten för bilden av Pierre-Emerick Aubameyang?

Nästa