Pröva själv – Bildanalys – Övning 18

Embed from Getty Images

I bilden finns det fyra viktiga tolkningsnycklar:

  • Den utsträckta högerarmen
  • Amerikanska flaggor
  • Den amerikanska sydstatsflaggan, ”the Confederate Flag”
  • Texten på dörren: ” … eck shop”
  • Den utsträckta högerarmen är Hitlerhälsningen, som idag (med tanke på att bilden ser modern ut) används av människor med extrema högersympatier på den politiska skalan. Klokt nog har symbolen förbjudits i många länder.
  • Amerikanska flaggor antyder att det handlar om nationalism, på något sätt.
  • Sydstatsflaggan antyder, tillsammans med de övriga tolkningsnycklarna, att det är extrema högersympatier, eftersom denna flagga av en del (men inte alla) har kommit att förknippas med slaveriförespråkare och vit makt-rörelse. Det vill säga rasism. Delstaten Mississippi hade märkligt nog kvar ”the Confederate Flag” som en del av sin flagga ända till 2020, då den togs bort i samband med att den viktiga Black Lives Matter- rörelsen växte sig starkare. Läs mer här!
  • På dörren står det (även om vi inte ser det) “Redneck shop”, vilket var en klädesaffär i Laurens, South Carolina. Där kunde den som önskade köpa rasistiska och förkastliga varor, som till exempel neonazistiska kläder och Ku Klux Klan-kläder.

Alla dessa tolkningsnycklar går i samma riktning, vilket gör att vi kan vara övertygade om att vår övergripande tolkning stämmer:

Mannen i tomtedräkt är en rasist med nazistsympatier.

Detta måste man ha tidigare kunskap om, annars förstår man inte bilden.

Observera att jultomtedräkten inte är en tolkningsnyckel i denna bild. Det är snarare så att vi måste tolka bilden med hjälp av tolkningsnycklarna trots den iögonenfallande tomtedräkten, som rimligen inte betyder något alls i denna bild.

Jämför vilken roll tomtedräkten spelar för tolkningen av följande bild, där tomtedräkten är en viktig tolkningsnyckel:

Embed from Getty Images

I bilden förstår du noga att listan med namn har att göra med om flickan varit snäll det senaste året. Och du drar säkert också slutsatsen att det är julafton i den senare bilden. Du gör dessa tolkningar på grund av att tomtedräkten är en tolkningsnyckel.

Tillbaka