Pröva själv – Bildanalys – Övning 15

Embed from Getty Images

I bilden finns det tre viktiga tolkningsnycklar:

  • Pinocchios näsa
  • Texten “Truth”
  • Texten “This way believe me”

Pinocchio är pojken i boken Pinocchios äventyr från 1880-talet av Carlo Collodi. Pinocchios näsa växer varje gång han ljuger, men trots en del problem lyckas Pinocchio bättra sig och till slut bli en riktig pojke. Idag är väl berättelsen mest känd genom Disneys film från 1940.

Observera att det står “Truth” med riktigt stora bokstäver och en stor pil, som pekar åt vänster. Under står det “This way believe me” med mindre bokstäver och en mindre pil åt höger – samma håll som Trumps lögnaktiga näsa pekar.

Skulle det kunna vara en association till den breda och den smala vägen som man pratar om ibland? Nej, knappast, eftersom dessa uttryck betyder motsatsen till vad de borde innebära i denna bild. Den smala vägen är ju den svåra, mödosamma och goda vägen. Enligt Bibeln:

Gå in genom den trånga porten. Ty den port är vid och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går in genom den. Men den port är trång och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den.

Detta måste man ha tidigare kunskap om, annars förstår man inte bilden.

Vi bör alltså tolka bilden som att Donald Trump ljuger (ofta) och istället försöker få människor att tro på och följa honom bort från sanningen.

Tillbaka