Pröva själv – Fakta, åsikter och tolkningar – Övning 3

Jag hade nöjet att som gäst få vara med på ett bröllop i Ryssland 2001. Bröllopsföljet åkte runt i bil i staden Pskov för att lägga ned blomsterkransar vid olika monument. Jag följde med i en av bilarna.

Vid ett tillfälle stannade ledarbilen vid vägkanten, där jag kunde se att en polis stod uppställd. Jag tyckte att det var osympatiskt av polisen att stoppa oss, eftersom det var uppenbart för alla att det var just ett bröllopsfölje.

Framme vid ledarbilen stod en ung, beväpnad polis och argumenterade intensivt med chauffören. Eftersom min ryska var på nybörjarnivå förstod jag inte vad de sa. Plötsligt räckte chauffören fram en vodkaflaska som polisen hastigt stoppade innanför kläderna. Därefter beordrade han tydligt iväg våra bilar igen.

Vid ett senare tillfälle uttryckte jag min bestörtning till en av bröllopsgästerna som talade svenska. Jag talade upprört om korruptionen i landet generellt och hos polisen i synnerhet.

Hon skrattade och berättade att jag helt hade missförstått situationen. I Ryssland var det nämligen sed att vem som helst fick stoppa ett bröllopsfölje, som då var tvunget att betala ”tull” i form av vodkaflaskor till vuxna och godis till barn.

Vid poliskontrollen hade det varit chauffören själv som stannat bilen, vilket jag hade missat. Polisen vid vägkanten var nämligen en yngre bekant till honom. Chauffören berättade för polisen att eftersom denne hade stoppat ett bröllopsfölje var de tvungna att ge honom tull. Polisen hade sagt att han omöjligen kunde ta emot någon sprit på arbetstid – tänk om hans chef skulle se honom! Men eftersom chauffören var mest ihärdig tog polisen till slut emot flaskan, men gömde undan den så snabbt som möjligt.

Här saknade jag uppenbarligen den kulturella kompetensen för att tolka det som hände.

Tillbaka